Romain Bardet, primul francez câştigător de etapă în Turul Franţei 2016

Ultima etapă cu finish în căţărare din acest Tur, etapa a 19-a, a pornit din Albertville, având ca punct terminus Saint-Gervais, la 1372m altitudine, după parcurgerea a 146km şi patru căţărări, cea mai uşoară fiind de categoria a doua. Francezii au reuşit o victorie neaoşă prin intermediul lui Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), iar Chris Froome (Sky) continuă nestingherit marşul spre Champs-Elysees ca purtător de tricou galben.

bardet

Evadarea zilei a fost precoce, formându-se imediat după start, printre cei 20 de rutieri numărându-se Rafal Majka (Tinkoff), Pierre Rolland (Cannondale), Rui Costa (Lampre-Merida), Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Pe primele căţărări lupta s-a dat între Majka şi De Gendt pentru punctele aferente tricoului cu buline, iar, o dată trecut primul peste Montee de Bisanne, 12.4km cu pantă medie de 8.2%, polonezul a devenit câştigătorul matematic al tricoului ce desemnează cel mai bun căţărător. Între timp, plutonul condus agresiv de Astana a diminuat puternic din avantajul celor din faţă. Pe coborârea de pe Montee de Bisanne, Rolland, ce se distanţase împreună cu Costa, a căzut datorită asfaltului ud. Avea să fie una dintre primele victime ale condiţiilor meteo nefavorabile, seria celor ce i-au urmat exemplul fiind completată, printre alţii, de Steve Morabito (FDJ), Daniel Navarro (Cofidis), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Chris Froome şi Vincenzo Nibali (Astana). Chiar dacă nu a căzut, Richie Porte (BMC) a fost întârziat de un astfel de incident, fiind nevoit să depună efort substanţial pentru a face joncţiunea cu plutonul. Nu acelaşi lucru s-a întamplat cu Mollema, acesta pierzând definitiv contactul cu grupul tricoului galben, în final, întârzierea sa fiind atât de mare încât a coborât de pe locul doi la general, pe zece. Profitând de degringolada produsă de căzături, Romain Bardet s-a distanţat de favoriţii la general, pornind în urmărirea lui Costa, liderul solitar al cursei, pe care l-a ajuns pe ultima căţărare, Le Bettex, 9.8km cu pantă medie 8%. Dintre cei doi, francezul s-a dovedit mai puternic, luând cursa pe cont propriu în ultimii kilometri şi obţinând victoria de etapă. Deşi plutonul a fost măcinat de atacuri, oboseala acumulată până acum şi-a spus cuvântul, nici unul din rutieri neavând forţa necesară pentru a se distanţa categoric. Porte a fost primul ce a animat atmosfera, urmat de Daniel Martin (Etixx-Quickstep) şi Fabio Aru (Astana), dar fără rezultatul scontat. Accelerarea de pe final a lui Joaquin Rodriguez (Katusha) i-a adus locul secund spaniolului, urmat fiind de Alejandro Valverde (Movistar), ambii la 23″. Nairo Quintana (Movistar) a trecut linia de final cu o întârziere de 26″, Chris Froome la 36”, în timp ce Porte a avut nevoie de 53”. În urma deznodământului etapei curente, în clasamentul general continuă să conducă Froome, însă locul secund aparţine acum lui Bardet, la 4’11″ în spate, urmat de Nairo Quintana, la 4’27″.

Mâine vom avea parte de penultima etapă a Turului şi ultima muntoasă, cei 146.5km între Megeve şi Morzine cuprinzând patru căţărări, dintre care două de categorie întâi şi una specială.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *