Prin ochii unui orădean – Turul Bihorului 2016

Când am citit prima oară nu mi-a venit să cred. Poate că pentru unii, o cursă UCI 2.2 nu valorează prea multe, însă pentru mine va fi prima experiență de ciclism profesionist. Și va fi prima despre care voi scrie din propria experiență, nu doar după ce am văzut două ore la TV. Din păcate, ratez primele două etape, din cauza unui program încărcat la serviciu, însă sâmbătă și duminică mă voi afla direct în mijlocul acțiunii, încercând să vă redau cât mai bine ce înseamnă această cursă. Până atunci, aș dori să vă prezint, prin ochii mei localnici, traseul, favoriții și pronosticurile mele pentru prima ediție a Turului Bihorului.

Prima etapă, joi, 19 mai, va fi un prolog de 2km, care ia startul din proaspăt-renovatul centru al orașului. Plat ca în palmă, traseul dispune de două viraje, care necesită o oarecare frânare – restul traseului fiind unul de viteză. Poate doar finalul poate pune probleme, ultimii metrii ai etapei (de fapt toate etapele au finiș în centru) desfășurându-se pe piatră cubică. Pietrele se pot transforma ușor în pistă de patinaj în cazul în care vremea va fi una nefavorabilă.

Pavatele nu iartă

Prima etapă de fond propriu-zisă, cea de vineri, va fi etapa-regină a acestui tur. După ce rutierii părăsesc Oradea la ieșirea din Arad, se ajunge în localitatea Leș de unde încep primele provocări ale zilei. Deși pe altimetria traseului nu se observă, drumul este unul accidentat, asemenea unei clasice – cu multe curbe, urcușuri și coborâșuri. După primul sprint al zilei la Tinca, lucrurile devin și mai grele deoarece starea drumului devine mai rea. Se ajunge pe E79, însă vă spun din experiență – Strade Bianche este autostradă pe lângă starea acelui drum. După ce rutierii au trecut de Sudrigiu începe cățărarea zilei, cea de la Padiș. Vă spun sincer, nu știu prea multe despre acea cățărare, dar cu 20 km de urcare, cu porțiuni de 17% și peisaj pitoresc va fi un adevărat test de forță, care cu mari șanse ne poate da câștigătorul final.

Padiș

Ultimele două etape sunt pe un traseu aproape identic, diferind doar sensul de mers. Etapa a doua, de sâmbătă, 21 mai, trece prin orașul Aleșd, după care începe un urcuș lung până la Nova Huta, de unde începe o coborâre și mai lungă spre Nușfalău, județul Sălaj. După ce rutierii au fost chinuiți prin munți, urmează o zonă pe care am frecventat-o mult, până la Marghita. Drumul este tipic bihorean, anul trecut două pane am făcut așa că vă pot spune fără jenă: este groaznic. În schimb din Marghita, drumul devine plat și bun până la Oradea. Următoarea și ultima etapă trece până la Marghita pe același traseu ca și în ziua trecută – doar în sens invers. De aici însă drumul o ia pe o ”scurtătură” până la Aleșd, însă tot pe un pasaj montan. A doua jumătate a traseului o ia spre Oradea printr-un drum mai puțin circulat însă valonat pe alocuri. Finalul va fi același ca în etapele trecute, pe Piața Unirii a Orașului de pe Crișul Repede.

Asta va aștepta rutierii în etapa 2

Deși cursa se află la prima ediție, avem o listă de start de invidiat. Probabil toată lumea știe că Androni Giocattoli participă cu o echipă care ar fi putut fi prezentă în Il Giro. Compatriotul nostru și campionul național în exercițiu, Serghei Țvetcov, va fi liderul acestei echipe, care are în componență și rutieri valoroși precum Danielle Ratto sau Francesco Chicchi, care ar putea fi protagoniști în cele două etape, să le zicem, de sprint. Meridiana Kamen are și ea în compoziție un fost câștigător de etapă din Giro – Matteo Rabottini, care este și unul dintre favoriți la victoria finală. Însă nu numai ei doi vor fi dornici să arate lumii ce pot: de urmărit va fi Georgi Georgiev și Stef Hristov, duo-ul bulgar de la Brisaspor, Florian Bissinger de la WSA-Greenlife, Oleksandr Golovash de la Kolss sau Viktor Filutas, campionul en-titre al Ungariei la contratimp individual, la doar 20 de ani. Lista completă a participanților le găsiți pe acest link: http://tourofbihor.ro/ro/echipe/

Din partea României, vor participa două echipe. Prima va fi echipa continentală Tușnad, în componență cu medaliatul paralimpic și președintele Federației Române de Ciclism, Carol Eduard-Novak, iar a doua va fi o echipă națională axată mai mult pe tineri.

Tricourile distinctive

Fiind prima ediție este greu de spus cum se va derula cursa. Va fi mare entuziasmul în rândul cicliștilor, pentru că toți vor să pună amprenta într-o cursă care se află la începuturile sale. Să sperăm doar, că Turul Bihorului se poate ridica la nivelul așteptărilor și dacă la Sibiu s-a putut crea un brand, o cursă cunoscută în Europa, de ce nu s-ar putea întâmpla asta și aici în județul Bihor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *