În pielea lui Fabian Cancellara pentru ultimul său sezon

Sâmbătă, 5 martie, la ora 21.15, Eurosport, prin intermediul canalului Eurosport 1 HD, va alimenta pasiunea fanilor ciclismului lansând un serial în care rolul principal îl are legenda elvețiană Fabian Cancellara, ciclistul care își începe ultimul său sezon de profesionist. #FOLLOWFABIAN oferă telespectatorilor imagini din viața vedetei echipei Trek-Segafredo departe de șoselele ciclismului, dar va pune în scenă și emoționantele povești de glorie sau ale dezastrului, dintr-o extraordinară carieră de 16 ani.

Fabian Cancellara on stage three of the 2015 Tour of Qatar

Serialul #FOLLOWFABIAN cuprinde șase episoade de 12 minute, difuzate pe canalele TV Eurosport și pe Eurosport Player, platforma digitală cu transmisiuni în direct și la cerere, episoade ce se vor derula pe parcursul următoarelor șase luni, perioadă în care Cancellara va încerca să se retragă în glorie. Programele vor prezenta imagini din culise și interviuri cu Cancellara, ce vor dezvălui telespectatorilor caracterul și implicarea necesare pentru a rămâne în grupul cicliștilor de elită, timp de mai mult de un deceniu.

În primul episod, Cancellara permite accesul aparatului de filmat în camera sa privată, plină de biciclete și suveniruri din cariera lui, povestește despre amețitoare reușite și distrugătoare neîmpliniri, prezintă planurile și speranțele pentru 2016 și vorbește deschis despre temerile legate de retragerea sa. “Ultimul an trebuie să fie special“, spune Cancellara, “vreau să ating cel mai înalt nivel posibil, dar vreau să mă ocup și de alte lucruri și să răsplătesc cumva. Am multe povești și amintiri de împărtășit, așa că urmăriți-mă și veți vedea unde ne duce povestirea.” Cancellara a excelat în Marile Tururi, câștigând opt etape în Turul Franței și trei în Turul Spaniei și fiind de nouă ori campion național al Elveției la contratimp și dublu campion național de șosea al Elveției.

Extrase din primul episod:

Fabian despre zvonurile legate de bicicleta electrică, din 2010:

“Urmăream de pe canapea cum evoluează povestea. Îmi aduc aminte că aveam o bere belgiană lângă mine, exact în fața ”acelei biciclete”. Mă uitam la știri și îmi spuneam: “La naiba, ce idioți!”. Dacă ar vrea, ar putea veni la mine acasă să ia bicicleta, pentru că e chiar aici.”

Fabian despre Jocurile Olimpice Londra 2012:

“2012 a fost cel mai greu an, pentru că, după căzătura de la Londra, nu am mai pedalat multă vreme. Eram pustiit…. Încă mai cred că aș fi câștigat aurul.”

Fabian despre acest ultim sezon:

“Punctele principale ale planului vizează ”Clasicele”. E atât de simplu și atât de evident încât acum merg cu toată puterea către acest obiectiv. Apoi iau startul în Turul Italiei, deoarece simt că lipsește ceva. Îmi lipsește o bicicletă roz și un tricou roz, iar în acest an e oportun și e posibil.”

Fabian despre marea încercare ce urmează, retragerea:

“Trecerea de la sportiv la ”civil” e întotdeauna dificilă, e o problemă de mental. Bineînțeles, poți să te gândești la ce ai reușit, la ce ai câștigat – asta te ajută puțin…dar nu poți supraviețui dacă mental nu ești pregătit, vei ceda. Poți avea parte de multe din ceea ce ți-ai dorit, poți avea multe victorii, dar asta nu e totul. E vorba de un om, iar omul acesta nu e Spartacus,  nu este puternicul elvețian care și-a distrus rivalii în ”Clasice”, nu este omul cu cele mai multe victorii la Contra-Timp. Nu, e Fabian. Sunt eu. Sunt eu însumi.”

Despre Fabian Cancellara

Fabian Cancellara s-a născut în 18 martie 1981 în Wohlen bei Bern, Elveţia, din părinţi italieni. De copil a fost un talentat schior de fond, dar a decis să se concentreze doar pe ciclism, după ce a câştigat de două ori la Campionatele mondiale de juniori proba de Contra-Timp, la vârsta de 17 respectiv 18 ani. De când a devenit profesionist, în 2000, Cancellara a concurat pentru patru echipe profesioniste: Mapei-Quick-Step, Fassa Bortolo, Team CSC şi echipa sa actuală, Trek-Segafredo.

Supranumit “Spartacus” de către colegii săi, datorită stilului sau agresiv de a concura, el este un puternic ciclist de curse clasice şi unul dintre cei mai buni specialişti din istorie la Contra-Timp cu un record de patru titluri mondiale, o medalie olimpică de aur, din 2008, şi cinci victorii în etapele Prolog ale Turului Franţei. Cancellara a obţinut prima sa victorie majoră în 2004, în Turul Franţei, când a câştigat etapa Prolog şi a îmbrăcat tricoul galben, al liderului, pentru prima dată. În întreaga sa carieră, a fost liderul Turului Franţei pe durata a 29 de zile, ceea ce reprezintă un record între cicliştii care nu au câştigat Le Tour. În 2006 a obţinut prima victorie în cursa Paris-Roubaix, deasemenea şi primul titlu de campion mondial la Contra-Timp.

Succesul în cursele clasice a continuat în 2008 când a câştigat cursa Milano-San Remo, şi în 2010 când a reuşit să obţină o dublă victorie rară, câştigând Turul Flandrei şi cursa Paris-Roubaix una după alta, performanta pe care o va repeta în 2013. Cancellara a câştigat de asemenea şi curse în etape, ca de exemplu Tirreno-Adriatico în 2008 şi Turul Elveţiei în 2009. Este apreciat ca fiind un “cal de povară” pentru echipa sa, pentru colegii săi, astfel având un rol important în victoria lui Carlos Sastre din Turul Franţei 2008. A câştigat Turul Flandrei pentru a treia oară în 2014 şi va încerca să stabilească un nou record printr-o a patra victorie în 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *