Chris Froome, cel mai rapid în contratimpul individual în căţărare din etapa a 18-a din Turul Franţei

Al doilea contratimp individual din această ediţie a Turului Franţei s-a desfăşurat între Sallanches şi Megeve, pe o distanţă de 17km, caracteristica principală fiind profilul muntos, diferenţa de nivel pozitivă însumând 765m. Prima parte, relativ plată, a traseului le-a permis cicliştilor să câştige viteză, dar avântul acestora a fost blocat de căţărarea Cote de Domancy, 2.5km cu pantă medie de 9.4%. Acesteia i-au urmat câţiva kilometri cu o pantă mai redusă, sub 6%, până la a doua căţărare, Cote des Chozeaux, 3.1km cu medie de 5.4%. Din vârf au urmat 2km de coborâre până la linia de finish.

froome2

Chiar dacă a fost privat de ajutorul colegilor săi, Chris Froome (Sky) a demonstrat că este cel mai bun căţărător, câştigând etapa în 30’43″, ajungând la a doua victorie în acest Tur. Fotoliul liderului virtual a fost ocupat pentru multă vreme de Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), doar evoluţia foarte bună a tricoului galben detronându-l pe olandez, 21″ fiind ecartul dintre cei doi. Pe poziţia a treia s-a clasat Fabio Aru (Astana), cu o întârziere de 33”, urmat de Richie Porte (BMC), cu acelaşi timp, şi Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), la 42″. Nairo Quintana (Movistar) a venit doar pe 10, la 1’10″, în timp ce Adam Yates (Orica-BikeExchange) şi Bauke Mollema (Trek-Segafredo) au înregistrat întârzieri de 1’23″, respectiv 1’25″.

Ordinea în fruntea clasamentului general nu a fost influenţată de etapa de astăzi, doar ecarturile s-au mărit. Chris Froome conduce detaşat, 3’52″ fiind avansul faţă de Mollema şi 4’16″ faţă de Yates. Scenariul în care va câştiga timp o dată ajunsă cursa în Alpi nu dă roade pentru Quintana, acesta pierzând şi mai mult, acumulând până acum 4’37″ handicap.

Etapa a 19-a va păstra acelaşi profil muntos, cei 146km dintre Albertville şi Saint-Gervais incluzând patru căţărări, finalul fiind în urcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *